Making of

De waaier bestaat meestal uit losse elementen die met elkaar verbonden zijn, maar soms bestaan ze ook uit één stuk, net als de Pai Pai. Voor het vervaardigen van de waaier gebruikt(e) men verschillende materialen: zijde, linnen, kant, ivoor, hout, parelmoer, schildpad en nog vele andere materialen.

De vervaardiging van een van de waaiers

Voor deze waaier heb ik als inspiratiebron het werk van de Bulgaarse schilderes Albena Vatcheva genomen. Ik heb een print gemaakt van een schilderij dat mij aansprak. Met een malletje heb ik gezocht naar interessante stukjes uit haar werk om op mijn waaier te schilderen. Dit heb ik overgebracht op tekenpapier en aan de hand van die vormen heb ik verschillende ontwerpen gemaakt en van de meest interessante heb ik de contouren van deze waaier gemaakt.

Vervolgens wordt het model (de contouren) op het hout overgebracht, er wordt een kleurenstudie gedaan. Alles wordt op maat gezaagd met een figuurzaag. Het komt heel precies, want elke oneffenheid zie je als de waaier klaar is. Er wordt geschuurd en nog eens geschuurd.

Daarna wordt de afbeelding overgebracht en bepaalde delen heb ik uitgezaagd om daarna de openingen met stof te bekleden (die uiteraard ook beschilderd wordt) en er wordt begonnen met het schilderwerk. De kleuren die ik kies komen overeen met de kleuren uit het originele schilderij om in dezelfde stijl te blijven. 

Op bepaalde delen van de waaier wordt een textuur aangebracht door middel van bewerking met een boortje. Voor de afwerking van deze waaier wordt gekozen voor was. Verschillende lagen aanbrengen en dan maar poetsen. Hoe meer laagjes, hoe meer poetsen, hoe mooier hij wordt. Het klinkt eigenlijk best eenvoudig allemaal, vindt u ook niet?! Maar in sommige waaiers zit bijvoorbeeld wel 90 uur werk.